Žolelių arbatų su pienu gėrimo nauda ir poveikis organizmui

blog_img1

Kadangi auginu ir renku nemažai vaistinių žolelių, tai savaime aišku, kad iš jų ruošiu įvairias arbatas, užpilus. Pirmiausia žolelių ir vaistažolių arbatų gėrimas turi suteikti malonumą, gerą nuotaiką ir žinoma sveikatą.  Žolelių arbatoms naudojamos įvairios augalų dalys: lapai, žiedai,vaisiai, šakelės, šaknys. Žolelių arbatos yra ne tik malonus ir gaivinantis gėrimas, bet vis dažniau naudojamas kaip profilaktinė ar gydomoji priemonė.

                              Kokia bus žolelių arbata - lemia žolelių komponentai, iš kurių susidaro kompleksinis žolelių arbatos mišinys. Žolelių arbatos yra tikras vitaminų, mikroelementų, įvairių biologiškai aktyvių medžiagų, turinčių teigiamą poveikį ir gydančių jūsų kūną, šaltinis. Žolelių arbatos pas mus atėjo kartu su sveiku gyvenimo būdu, kuris nelabai derinasi  geriant juodąją arbatą, kuri turi kofeino.

                           Paprasčiausias žolelių arbatos ar užpilo ruošimo būdas yra užpilti verdančiu vandeniu termose, ypač kai į arbatos sudėtį įeina augalų vaisiai ir šaknys.

Vaistažolių arbatos ypač veiksmingos yra po vonios procedūrų. Tada arbata geriama mažais gurkšneliais 1-2 valandas.

Žolelių arbatą geriausia ruošti inde, kuris bent 15–20 minučių gali palaikyti pastovią arbatos  temperatūrą. Žolelių arbatų ruošimui netinka stiklo ir metalo arbatinukai, nes jie nesugeba palaikyti reikalingos  temperatūros, prie kurios žolelės  duotų didžiausią naudą. Taigi geriausia žolelių arbatų ruošimui naudoti porcelianinį arbatinuką.

Žolelių mišiniai verdami kaip įprasta arbata - apie 1-1,5 arbatinio šaukštelio džiovintų žolelių užpilama verdančiu vandeniu ir laikoma 10–15 minučių.

Žolelių arbatą rekomenduojama gerti nelabai karštą, pagal skonį pridėti medaus, pieno ar griežinėlį citrinos.

Ilgą laiką galvojau, kad tik juodoji ir žalioji arbata gali būti geriama su pienu. Prieš kelis metus pabandžiau ir žolelių arbatas gerti su pienu. Buvau maloniai nustebinta žolelių  arbatų  su pienu skoniu ir poveikiu.

Tada pradėjau domėtis, kodėl taip skiriasi žolelių arbatos be pieno ir su pienu poveikis.

Pasirodo, kad arbatos ir pieno naudą pripažįsta ir mitybos specialistai. Jie  sako, kad nors pienas keičia arbatos savybes, tačiau nedaro įtakos gėrimo naudingoms savybėms. Be to, dietologijoje arbata su pienu, ypač su žaliąja arbata, veikia kaip puikus diuretikas, kuris padeda plauti ir valyti inkstus bei šlapimo pūslę. Ir žinoma dėl šios priežasties labai tinka antsvorio turintiems žmonėms. Labai naudinga  bent kartą per savaitę pasidaryti arbatos su pienu dieną. Ir nuostabiausia, kad žolelių arbatų su pienu poveikis nesiskiria žaliosios arbatos su pienu poveikio.

                           Žolelių arbatos su pienu ruošimas yra gana paprastas:

Į porcelianinį arbatinuką įdėti 1-1,5 arbatinio šaukštelio džiovintų žolelių ir užpilti 200 ml 65-85° C vandeniu. Žolelių arbatą pavirti – iki 5 min. Žolelių arbatą perkošiame ir supilame į puodelius. Iš anksto užvirintą šiltą  pieną plona srovele supilame į žolelių arbatą.

                           Galima ir paprasčiau.Į puodelį įpilti šilto pieno ir tada supilti žolelių arbatą,

Į žolelių arbatą dedamas pienas neutralizuoja kofeino poveikį, todėl šis gėrimas greitai absorbuojamas. Be to, tokią žolelių- pieno arbatą gali gerti žmonės, fiziologiškai negalintys pasisavinti pieno baltymų. Pieno arbata dažnai rekomenduojama vartoti kaip maisto papildą, kuris gali deginti riebalus. Patvirtintų tyrimų šia kryptimi nėra, tačiau pieno arbatai priskiriama greitėjanti medžiagų apykaita ir, atitinkamai, svorio metimas. 

Tačiau nereikia gerti tokios žolelių- pieno arbatos per dažnai, o ypač po valgio - geriau ją gerti atskirai, pavyzdžiui, tarp valgių. Jei turite alergiją ir netoleruojate karvės pieno, galite jį pakeisti augaliniu pienu - kokosų, sojos, aguonų, avižų, riešutų.